Αναψυκτικά

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

 

Αναψυκτικό είναι το Ποτό χωρίς αλκοόλ, αεριούχο ή μη, που πίνεται συνήθως δροσερό π.χ. γκαζόζα, πορτοκαλάδα.
Η ιστορία των αναψυκτικών πάντως, από πολύ παλιά, πριν από τη βιομηχανική τους ανάπτυξη τον 20ό αιώνα, δεν είναι παρά η ιστορία της ανάγκης του ανθρώπου να ανακουφιστεί από τη ζέστη παρασκευάζοντας δροσιστικά ροφήματα.
Στους νεότερους χρόνους, τα σερμπέτια, τα ρασόλια, τα χειροποίητα σιρόπια που φτιάχνονταν από αρωματικά φυτά, από μούστο, χυμούς εσπεριδοειδών, είτε από σαχαρωμένα φρούτα –όπως το γλυκό βύσσινο–ήταν το όπλο των νοικοκυρών ανακατεύοντάς τα με το νερό, για να δροσίσουν την οικογένεια και να φιλέψουν τους επισκέπτες. Τομή στη γεύση των ροφημάτων αυτών ήταν η ανάμειξη των χυμών και των σερμπετιών με σόδα, η οποία δημιούργησε και τη σύγχρονη γεύση των αναψυκτικών.
Τα πρώτα αναψυκτικά λοιπόν ήταν σπιτικοί φρουτοχυμοί ανακατεμένοι με νερό και ζάχαρη, οι οποίοι μοιράζονταν από πλανόδιους πωλητές που φορώντας λευκές ποδιές κρατούσαν κανάτες και ποτήρια και πρόσφεραν κυρίως λεμονάδες. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα εμφανίζονται οι πρώτες μικρές μονάδες παραγωγής αναψυκτικών, που με χειροκίνητες μηχανές παράγουν το αναψυκτικό και το διανέμουν με γαϊδουράκια ή κάρα.
Φυσικά η πρώτη ύλη προέρχονταν από το πλεόνασμα της σοδειάς φρούτων κάθε χρονιάς. Στα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίζεται το ανθρακούχο νερό, ενώ ανακαλύπτονται οι πηγές των περιοχών της Ελλάδας.
Τη δεκαετία του ’50 υπήρχε ένα σε κάθε πόλη. Μικρά εργαστήρια που έφτιαχναν γκαζόζες και τις πουλούσαν σε σταθμούς τρένων, ταβέρνες, αναψυκτήρια, θερινά σινεμά.
Στους προικισμένους από τη φύση κάμπους της χώρας μας, οι ελληνικές επιχειρήσεις αναψυκτικών επιλέγουν εκλεκτά εσπεριδοειδή για να παράγουν δροσιστικά αναψυκτικά, με ξεχωριστή γεύση.
Τα ελληνικά αναψυκτικά χαρακτηρίζονται από την ανώτερη γεύση και ποιότητά τους, με κύριο γνώρισμα και ισχυρό διαφοροποιητικό τους στοιχείο -σε σχέση με τη διεθνή αγορά- το γεγονός ότι τα αναψυκτικά εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι) περιλαμβάνουν έως και 20% φυσικό χυμό στις συνταγές τους. Προσεκτικά επιλεγμένοι παραγωγοί προμηθεύουν με φρέσκους καρπούς, ανώτερης διαλογής, τις ελληνικές επιχειρήσεις αναψυκτικών, οι οποίες παρότι τεχνολογικά καινοτόμες, συνεχίζουν να αγκαλιάζουν τις αξίες της παράδοσης στον τρόπο παραγωγής και τις συνταγές των αναψυκτικών τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: