Ελαιόλαδο

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

 

Ελαιόλαδο είναι το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς .Το παρθένο ελαιόλαδο παράγεται με μηχανική επεξεργασία του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία. Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικές ουσίες.
Οι μεσογειακές χώρες είναι από τους σημαντικότερους παραγωγούς ελαιολάδου στον κόσμο, με την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα να παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ η Ελλάδα έχει με διαφορά την μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου ανά κεφαλή διεθνώς.
Ιστορική αναδρομή του ελαιόλαδου.
Η καλλιέργεια του ελαιολάδου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι αρχαιότεροι αμφορείς λαδιού χρονολογούνται από το 3500 π.Χ. κατά τη διάρκεια της πρώιμης μινωικής περιόδου, αν και η παραγωγή ελαιολάδου θεωρείται ότι ξεκίνησε πριν από το 4000 π.Χ.
Στον ελληνικό χώρο έχουν βρεθεί πιεστήρια για παραγωγή λαδιού από τις ελιές και δοχεία (πιθάρια) αποθήκευσης λαδιού που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή εποχή.
Σύμφωνα με τις ανασκαφές που πραγματοποίησε στο πρωτοκυκλαδικό ΙΙ (2.700-2.300 π.Χ.) νεκροταφείο Σπεδού το 1903 μεταξύ των άλλων ευρημάτων αναφέρεται σε ένα επάργυρο πήλινο αγγείο το οποίο έφερε ίχνη αλλοιωμένου ελαιολάδου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: