Latest Posts
Top
Image Alt

Παραδοσιακά Ποτά

Η Ελλάδα φημίζεται για την γαστρονομία της και τα παραδοσιακά εδέσματα της , μέσα σε αυτά είναι τα εκλεκτά παραδοσιακά ποτά της που τα βρίσκουμε σε κάθε γωνιά της χώρας.
Η γεύση τους μοναδική. Ο χαρακτήρας τους, ξεχωριστός που μυρίζει Ελλάδα. Ανάμεσα στα διαλεχτά ελληνικά προϊόντα, τα παραδοσιακά ποτά της χώρας ανυπομονούν να σας αποκαλύψουν τα μυστικά τους.

  • Ούζο
  • Τσίπουρο / Τσικουδιά
  • Ρακή
  • Τεντούρα
  • Μαστίχα Χίου
  • Κίτρο Νάξου
  • Κουμ – Κουάτ
  • Κονιάκ
  • Λικέρ
  • Ρακόμελο
  • Οινόμελο

Ρακή : Η ρακή βρίσκεται στα μεγάλα παρεΐστικα τραπέζια στις ταβέρνες και τα παραδοσιακά καφενεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η ρακή είναι παραδοσιακό προϊόν της Κρήτης.
Φτιάχνεται από τα σταφύλια που δεν πηγαίνουν προς οινοποίηση, είναι όμως ικανά να παράξουν αποστάγματα περιωπής.

Η ρακή, απόσταγμα για δυνατούς και ατρόμητους πότες, ανήκει στα ποτά που βρίσκονται στο καθημερινό διαιτολόγιο των Κρητικών ανεξάρτητα από την ηλικία τους και πίνεται κυρίως σε σφηνάκια, παγωμένη ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Τεντούρα: Η τεντούρα ανήκει στην κατηγορία των λικέρ, που η γεύση, το άρωμα και το χρώμα του οφείλεται στα εκχυλίσματα μπαχαρικών που περιέχει, κυρίως κανέλλας, γαρύφαλλου και μοσχοκάρυδου.
Η τεντούρα είναι ένα λικέρ που παράγεται παραδοσιακά και αποκλειστικά στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα μετά την κοινοτική κατοχύρωση, της αποκλειστικής παραγωγής της στην Ελλάδα, το παραδοσιακό μας λικέρ έχει δυνατότητες μεγάλης επιτυχίας στην διεθνή αγορά.
Η Τεντούρα πίνεται παντού: μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, στο μπαρ σαν κανονικό ποτό, σκέτη ή με σόδα ή τόνικ ή σε κοκτέιλς αλλά κυρίως παγωμένη σε σφηνάκι.
Μαστίχα Χίου: Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν τόσο μοναδικό όσο κανένα, σμιλεμένο από το εξαίσιο μικροκλίμα του αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Το Λικέρ «Μαστίχα Χίου» παράγεται στην Χίο και είναι προϊόν απόσταξης αυθεντικής μαστίχας. Παράγεται παραδοσιακά και αποκλειστικά στην Ελλάδα – στη νήσο Χίο. Ιδιαίτερα μετά την κατοχύρωση της στην κοινοτική νομοθεσία , το παραδοσιακό μας αυτό λικέρ έχει δυνατότητες μεγάλης επιτυχίας στην διεθνή αγορά.
Η τοπική παράδοση θέλει το λικέρ Μαστίχα να σερβίρεται συνοδευόμενο από επιδόρπιο, μετά από κάθε γεύμα ή μαζί με τον καφέ. Σήμερα το παραδοσιακό λικέρ «Μαστίχα Χίου» αποτελεί επίσης εξαιρετική επιλογή για κατανάλωση σε σφηνάκι, πάντα παγωμένο ή ακόμα και ως απεριτίφ σερβιρισμένο σε κολονάτο ποτήρι, με πολύ τριμμένο πάγο.
Κίτρο Νάξου : Το Κίτρον είναι ένα ηδύποτο (λικέρ) λεμονιού που παράγεται στη Νάξο. Φτιάχνεται από το φρούτο και τα φύλλα του δέντρου κίτρον, το οποίο είναι παρόμοιο με τη λεμονιά αλλά έχει δυνατότερη και λίγο διαφορετική γεύση. Το Κίτρον έρχεται σε τρεις εκδοχές. Η πρασινή εκδοχή είναι πιο γλυκιά και έχει λιγότερο αλκοόλ. Η κίτρινη εκδοχή είναι η δυνατότερη και έχει την λιγότερη ζάχαρη. Το καθαρό Κίτρον είναι κάτι ενδιάμεσο, και συστήνεται κυρίως στους νέους καταναλωτές για να το δοκιμάσουν.
Σήμερα το «Κίτρο Νάξου», παράγεται παραδοσιακά και αποκλειστικά στην Ελλάδα – στη νήσο Νάξο. Ιδιαίτερα μετά την κατοχύρωση του στην κοινοτική νομοθεσία , το παραδοσιακό μας αυτό λικέρ έχει δυνατότητες μεγάλης επιτυχίας στην διεθνή αγορά.
Το Κίτρο Νάξου είναι ένα πολύ κομψό και αρωματικό ποτό. Μόλις σερβιριστεί αναδύει κομψά αρώματα γλυκών εσπεριδοειδών στη μύτη, που συνεχίζονται στο στόμα. Πίνεται δροσερό σε ποτήρι αποστάγματος και, εκτός από χωνευτικό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο.
Κουμ – Κουάτ : Το Κουμ κουάτ είναι ένα δέντρο που ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών. Ο καρπός είναι πιο μικρός κι από το μανταρίνι, έχει κουκούτσια και τρώγεται με τη φλούδα. Η γεύση του όμως είναι ιδιαίτερα οξεία και γλυκόπικρη γι’ αυτό και συνήθως δεν τρώγεται ωμό.
Είναι όμως εξαιρετικό για λικέρ, μαρμελάδες και γλυκό του κουταλιού. Γι’ αυτό, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μεταποιείται στο νησί της Κέρκυρας ενώ σημαντικό ποσοστό των παραγόμενων προϊόντων εξάγεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το «ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ της Κέρκυρας», είναι ένα ευχάριστο ηδύποτο που παράγεται από τους καρπούς του κουμκουάτ με τα άρωμα και γεύση που παραπέμπει σε εκείνο του πορτοκαλιού και της φράουλας, που παράγεται αποκλειστικά στο νησί της Κέρκυρας
Το παραδοσιακό ποτό της Κέρκυρας καταλαμβάνει περίοπτη θέση στην κάβα κάθε σπιτιού χάρη στη μοναδική γεύση του, η οποία οφείλεται στα αιθέρια έλαια που περιέχονται στον καρπό και τα άνθη του κουμ κουάτ.
Σερβίρεται είτε σκέτο, με παγάκια, είτε αναμεμειγμένο με χυμούς ή δυνατά ποτά (ουίσκι, βότκα, μπράντι κ.ά.)

Κονιάκ : Το κονιάκ είναι ποικιλία μπράντι η οποία πήρε το όνομά της από την πόλη Κονιάκ στη Γαλλία. Το κονιάκ είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και η παραγωγή πρέπει να πληροί ορισμένες νομικές προϋποθέσεις.Το μπράντι πρέπει να αποσταχθεί δύο φορές σε χάλκινα αποστακτήρια και να ωριμάσει δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το κονιάκ ωριμάζει στα βαρέλια όπως το ουίσκι και το κρασί και έτσι έχει συνήθως μεγαλύτερη ηλικία από το νόμιμο όριο.
Όλα έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία και την παλαίωση. Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες.
VS ( Very Special ): όταν το νεότερο απόσταγμα στο χαρμάνι είναι τουλάχιστον δύο ετών

VSOP ( Very Superior Old Pale ): όταν το νεότερο απόσταγμα στο χαρμάνι είναι τουλάχιστον τεσσάρων ετών.
XO ( Extra Old ): όταν το νεότερο απόσταγμα στο χαρμάνι είναι τουλάχιστον έξι ετών.

Έχουμε να παίξουμε με τόσο ευρεία παλέτα αρωμάτων και γεύσεων, που το κονιάκ μπορεί να κάνει γκελ σε πολλά πιάτα. Η οξύτητα και η λιπαρότητα, του προσφέρουν τα φόντα να φλερτάρει πολλά κρεμώδη και πικάντικα τυριά. Η αλκοόλη, οι ταννίνες και το πλούσιο στόμα, κάνουν ζευγάρι με ιδιαίτερες γεύσεις όπως είναι η πάπια, το φουά γκρα, το πατέ και το αρνί. Η μεγάλη έκπληξη, όμως, είναι ο συνδυασμός με το καπνιστό σολομό και την καπνιστή πέστροφα, όπου η οξύτητα του κονιάκ ισορροπεί τη λιπαρότητα των ψαριών.
Κλασική, τέλος, είναι η σχέση του με τα γλυκά. Οι επιλογές είναι πολλές, ανάμεσα στα γλυκά σοκολάτας, ταψιού και τις τάρτες με φρούτα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αποτελεί συστατικό πολλών γλυκισμάτων, ακόμα κι εκείνων που έφτιαχναν στο σπίτι -και φτιάχνουν ακόμα- οι γιαγιάδες και οι μητέρες μας.
Λικέρ : Το λικέρ ή ηδύποτο είναι τύπος οινοπνευματώδους ροφήματος που φτιάχνεται από την απόσταξη οινοπνεύματος με την προσθήκη γεύσης φρούτων, κρέμας, βοτάνων, καρυκευμάτων, λουλουδιών ή ξηρών καρπών και διατίθενται προς πώληση έπειτα από την προσθήκη ζάχαρης ή άλλου γλυκαντικού (όπως σιρόπι καλαμποκιού με φρουκτόζη). Τα λικέρ είναι συνήθως πολύ γλυκά στη γεύση.
Σήμερα λικέρ φτιάχνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου και σερβίρονται με διάφορους τρόπους: μόνα τους, με πάγο, με καφέ, ανάμικτα με κρέμα ή άλλες μείξεις με σκοπό να γίνουν κοκτέιλ κλπ. Συχνά σερβίρονται με ή χωρίς επιδόρπιο.
Ρακόμελο: Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού. Το ρακόμελο μπορεί κανείς να το αγοράσει εμφιαλωμένο, έτοιμο για σερβίρισμα αφού ζεσταθεί. Το χρώμα του είναι διαυγές , με απόχρωση από βαθύ χρυσοκίτρινο έως σκούρο καφέ.

Παράγεται στην Κρήτη και άλλα νησιά του Αιγαίου αλλά και στην ελληνική ενδοχώρα.
Οινόμελο: «Oινόμελο» είναι ενα γλυκό, αρωματικό, ζεστό κρασί που το συναντάμε σήμερα σε διάφορες παραλλαγές με συστατικά όπως το μέλι, τα βότανα και τα μπαχαρικά.

Η αυθεντική συνταγή του έχει τις ρίζες της στην ελληνική αρχαιότητα και τον Ιπποκράτη, πατέρα της ιατρικής και θεωρούνταν ποτό θεραπευτικό, ενώ για τους Ρωμαίους ήταν περίφημο ελιξήριο, καθώς πίστευαν στις πλούσιες , ευεργετικές του ιδιότητες.
Με τα χρόνια διαδώθηκε σε όλη την Ευρώπη και συνηθίζεται πλεόν να το πίνουμε τους χειμερινούς μήνες και κυρίως στη γιορτή των Χριστουγέννων.

You don't have permission to register